روش پس ختام در مطالعه کنکور چیه؟
اگر قصد یادگیری کامل و پایدار مطالب یک کتاب را دارید، آن را در سه مرحله بخوانید؛ در مرحله اول، به صورت سریع، کلی و روزنامه وار به مطالب کتاب نگاهی بیندازید و از خود سؤال کنید؛ در مرحله دوم، به صورت عمیق و دقیق، مطالب را خوانده و ضمن مطالعه، نکات مهم آن را در آورده و آنها را به صورت طرح شبکهای، از کل به جزء سازماندهی کرده و در کاغذی یادداشت کنید؛ چرا که با سازماندهی اطلاعات، مطالب کتاب در مغز شما به صورت منظم درجای خود قرار میگیرند و بازیابی آنها خیلی راحت انجام میشود؛ در مرحله سوم، کتاب را مرور کرده و مباحث آن را از خود بپرسید یا پس از پایان مطالعه کتاب با دوستتان درباره مباحث آن مباحثه کنید.
پس از نیم ساعت تا چهل و پنج دقیقه مطالعه، پنج تا ده دقیقه استراحت کنید و به خود پاداشی (مانند خوردن خوراکی مورد علاقه) بدهید تا به مطالعه علاقه پیدا کنید. پس از خواندن کتاب، آن را به کناری نگذارید؛ چرا که پس از یک روز ۷۰ درصد مطالب فراموش میشوند. به منظور جلوگیری از فراموشی و صرفهجویی در وقت و زمان، مطالب کتاب را به ترتیب زمانی زیر مرور کنید: مرور اول: یک روز پس از مطالعه، مرور دوم: ده روز پس از مرور اول، مرور سوم: یک ماه پس از مرور دوم، مرور چهارم: سه ماه پس از مرور سوم، و مرور پنجم، که معمولاً برای کنکوریها باید در خرداد ماه انجام گیرد و به مرور و جمعبندی نهایی معروف است؛ البته این نحوه تقسیمبندی، غیر قابل تغییر نیست و شما میتوانید با توجه به سختی یا آسانی یک درس، مقدار مطلبی که در هر مطالعه میخوانید و قدرت حافظه و یادگیری خود، مدت زمان مرورها را تغییر دهید. حتماً به خاطر داشته باشید همانگونه که شروع خواندن یک درس جدید اهمیت خاصی دارد، مرورهای آن نیز مهم است و شما در این مرحله باید زیر مطالب مهم را خط کشیده و برای خود خلاصهبرداری کرده باشید تا مطالب مهم و اساسی را در وقت کمتر، به صورت بهتری یاد بگیرید. بیشتر دانشآموزان و داوطلبان فکر میکنند که خلاصه کردن، کار وقت گیری است و باعث میشود که در زمان آمادگی برای کنکور، بخشی از وقت و انرژی آنها در زمان مطالعه گرفته شود؛ اما باید بدانید که همین خلاصهها در مرورهای بعدی میتواند به روند بهتر مطالعه شما کمک زیادی کند. حتماً به این نکته توجه داشته باشید که کار خط کشیدن زیر مطالب مهم و نیز خلاصهبرداری را خودتان انجام دهید؛ نه اینکه قسمتهای مهم را از روی خلاصهنویسی دوستانتان بخوانید؛ زیرا ممکن است نکات مهمی که برای شما سخت و برای دوستانتان آسان بوده است از قلم افتاده باشد. این موضوع باعث شود تا شما عملاً بخشی از مطالب را نخوانید یا پس از مطالعه اصلی، آن را فراموش کنید.
روش «پس ختام»: نام این روش متشکل از حروف اول شش مرحله آن است: پیشخوانى، سؤال کردن، خواندن، تفکر، از حفظ گفتن و مرور کردن. فرض کنید مىخواهید بخشى از یک کتاب را به خاطر بسپارید و سپس آن بخش را بازیابى کنید. ابتدا باید با پیشخوانى، برداشت کلى خود را از موضوعات مهم انجام دهید. این نوع پیشخوانى سبب مىشود که مطالب مهم فصل را سازماندهى کنید. در مرحله دوم، باید درباره هر بخشى پرسشهایى را طرح کنید. در مرحله سوم، باید هر بخش را با هدف پاسخ دادن به پرسشهاى طرح شده بخوانید. در مرحله چهارم، باید هنگام خواندن، ساختن پرسش و ایجاد ارتباط بین دانستههاى خود، درباره مطلب بیندیشید و به مطالب خوانده شده معنا دهید؛ سپس در مرحله پنجم و ششم، یعنى مراحل از حفظ گفتن و مرور کردن، باید بکوشید که واقعیتهاى اصلى مطالب خوانده شده را به یاد آورید و به پرسشهایى که خود طرح کردهاید، پاسخ دهید.
منابع :
پیک سنجش
راز های موفقفیت رتبه های برتر کنکور 99 چیه؟
عوامل پیشرفت نفرات برتر کنکور سراسری 99
راز موفقیت رتبه های برتر کنکور 99 چیه؟
- ۹۹/۰۶/۲۸